Roślina jednoroczna wysokości do 20cm o płożących, silnie rozgałęzionych pędach. Liście mięsiste koloru zielonego romboidalne. Liście i pędy są bogatym źródłem witaminy C, karotenu, wapnia, fosforu czy też żelaza. Spożywanie szpinaku nowozelandzkiego wpływa odmładzająco, dezynfekująco na organizmu człowieka. Ze względu na obojętny stosunek do długości dnia, może być uprawiana na zbiór letni, w okresie kiedy nie ma szpinaku zwyczajnego. Uprawa: Nasiona kiełkują długo, 20-40 dni, najlepiej więc wysiać je po 2-3 na palety lub do doniczek o średnicy 6-7cm, w końcu marca lub na początku kwietnia. Na miejsce stałe rośliny sadzić w drugiej połowie maja, w odległości 40-50cm. Nasiona można wysiewać także bezpośrednio do gruntu. w końcu kwietnia do połowy maja. Szpinak nowozelandzki ma małe wymagania w stosunku do gleby, pod warunkiem, że będzie ona dostatecznie wilgotna.
SZPINAK NOWOZELANDZKI 5G GR.4
0