Roślina wieloletnia. Część jadalną stanowią białe pędy wycinane zwykle codziennie wiosną do połowy czerwca. Uprawa: Wysiew nasion wiosną na rozsadniku w rzędy, co 30cm i co 8-10cm w rzędzie. Dla przyspieszenia kiełkowania nasiona moczyć 3-4 dni w wodzie o temperaturze pokojowej. Wiosną następnego roku młode karpy wysadzać w rozstawie 150x50cm w bruzdach o głębokości 20-25cm. Przez drugi rok rośliny intensywnie nawozić, aby silnie się rozrosły. Wiosną w trzecim roku uprawy na karpach uformować kopczyki lub wały o wys. 30-35cm. Wybijające pędy wycinać przed lub krótko po ukazaniu się ich wierzchołka. W połowie czerwca każdego roku uprawy kopczyki lub wały rozkopać, a wybijające pędy pozostawić aby się rozrosły. Najlepiej udaje się na glebach lżejszych zasobnych w wapń.
SZPARAG ARGENTEUIL 1G GR.3
0
- Identyfikator
- 12415
- Kod EAN
- 5903837484003
- Podatek VAT
- 8%