STEWIA 0,01G.

  • STEWIA 0,01G.
7,90 PLN SZT
Dodaj do koszyka
Stewia to roślina jednoroczna, wysokość 50-80 cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jest jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyd - glikozyd ok 30 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok 10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 st C), nadaje się więc do gotowania i do pieczenia. Posiada takie właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków. Nasiona wysiewać w drugiej połowie marca. Rośliny można także uprawiać w doniczce uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia. Uprawiać na stanowisku nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznym, ale przepuszczalnym podłożu. Siew do gruntu: IV-VIII Zbiór: V-VIII Cechy: Odmiana wczesna o krótkim okresie wegetacji do uprawy całorocznej. Liście o intensywnie czerwonej barwie, błyszczące, dość duże. Odmiana bardzo smaszna, krucha, również o dużych walorach dekoracyjnych.Okres wegetacji 50-55 dni. Polecana do całorocznej uprawy w gruncie. w miarę rozwijania się liści można je stopniowo obrywać do spożycia Przeznaczenie: Do bezpośredniego spożycia w postaci surówek,sałatek do dekoracji potraw oraz kanapek. Stanowisko: Wysiew nasion do inspektu, skrzynek, lub na rozsadniku od lutego do połowy kwietnia w celu uzyskania rozsady. Można też wysiewać wprost do gruntu wczesną wiosną i stosować przerywkę. Dobrze rośnie w miejscach słonecznych,osłoniętych. Wymaga gleby żyznej zasobnej w składniki pokarmowe.
Więcej Zwiń
Waga
0,01 kg
Identyfikator
13003
Symbol
Kod EAN
5903837326020
Podatek VAT
8%
Koszt gospodarowania odpadami (w cenie)