Pietruszka Ołomuńcka jest odmiana późną, przeznaczoną na zbiór jesienny. Odmiana o długim korzeniu bez wyraźnego poprzecznego prążkowania. Korzenie nie posiada zdolności do tworzenia bocznych rozgałęzień, miąższ aromatycznym i zwartym. Przeznaczona do siewu amatorskiego w przydomowych ogródkach działkowych. Korzenie pietruszki są odporne na suszę. Jest to jedno z podstawowych warzyw uprawianych w ogródkach. Pietruszka jest warzywem uniwersalnie stosowanym w polskiej kuchni. Używanym do wielu potraw takich jak zupy, sosy jak również soki. Jej zaletą jest wszechstronność w zastosowaniu, idealnie nadaje się do soków, koktajli i sałatek. Idealna do obróbki na ciepło jak i na zimno. Nasiona pietruszki wysiewa się do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Odpowiednia temperatura do kiełkowania to 5oC. Nasiona wysiewa się na głębokość 2 cm. Dla dobrego wzrostu pietruszki, rozstawa między roślinami powinna wynosić 5x30cm. Przerywka zalecana jest na przełomie kwietnia i maja. Zbiór zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października.
PIETRUSZKA OŁOMUŃCKA 5G / GR3.
0